Makine Bakımının Çevreye Yardımcı Olmasının 6 Yolu

Makine Bakımının Çevreye Yardımcı Olmasının 6 Yolu

Makine Bakım Aktivitelerinin Karbon Ayak İzinin Azaltılmasına Etkileri

Makinelerin bakımını yaparak çevreyi koruma fikri kulağımıza çok yabancı geliyor olabilir. Ancak, ekipmanların bakım çalışmaları düzgün bir şekilde yürütülürse; gezegenimize ve tesisimizde burada çalışan insanlar üzerinde doğrudan, ölçülebilir ve olumlu bir etkiye sahip olabilir. Peki nasıl?

Düzgün tasarlanmış ve hassas yöntemlerle devreye alınmış ve bakım çalışmaları düzgün yapılmış ekipmanlar sayesinde;

  • Çevresel hasar riskini en aza indirebilirsiniz– Basitçe ifade edilirse, verimli makineler yalnızca daha az enerji sarf etmekle kalmaz, aynı zamanda toksik maddelerin yeraltı suyuna karışması, atmosferde yanması veya çöplüklerde ayrışması riskini de azaltır. Sızıntılar, şişmiş contalar, aşırı yağlama ve buna benzer uygulamalar yalnızca verimsiz çalışmaya sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda çevremiz üzerinde de olumsuz bir etki yaratacaktır. 

 

  • Üretim maliyetlerinizi azaltabilirsiniz – Verimli bir şekilde çalıştırılan ve hassas bir şekilde bakımı yapılan makineler sayesinde bakım süreleri, elektrik tüketimi, atıklar, ıskartakar ve yeniden üretme gereksinimiler azalcaktır. 

 

  • Bakım için daha az işgücü gerekecektir– Ekipmanı hassas bir şekilde tasarlamak ve devreye almak bir miktar daha fazla zaman alsa da, bu süre daha az bakım yapılarak fazlasıyla telafi edilecektir. Ayrıca, bu durum bakım personelinin görsel denetimler, yağlama gibi hassas bakım gibi hassas bakım görevlerine daha fazla odaklanmasını sağlayabilir. Bu durum bakım personelinin sayısın azaltmak amaçlı bir çalışmadan daha çok, insanların yetenek ve becerilerini kullanmanın daha iyi bir yoludur.

 

  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği artacaktır - Makinelerin ömrünün iyileştirilmesi ve uzatılması ile büyük ölçekli onarımlar gibi ağır bakım görevleri arasında daha uzun bir süre anlamına gelir. Teknisyenlerin rutin kontroller yapması, düzeltici ve önleyici bakım yapması, ağır bakım görevlerini yerine getirmekten çok daha kolay ve güvenlidir.

 

  • Daha az enerji kullanımı– Verimli çalışmak üzere tasarlanmış bir makinenin daha az enerji kullanması temel fizik kuralıdır. Verimsizlik, yanlış hizalama, aşırı titreşim veya uygun olmayan yağlama nedeniyle boşa harcanan enerji, ısı ve titreşim şeklinde istenmeyen ve zararlı bir enerji formuna dönüşecektir. Ortaya çıkan bu ısı ve titreşim makinelere zarar verdiği gibi boşa harcanan bir enerjidir. 

 

  • Daha uzun süre dayanım – Bir makinenin veya alt parçalarının 5 yıl yerine 20 yıl dayanması, daha az ekipman değişimi, daha az yedek parça kullanımı ve depolanması anlamına gelir. Böylece hurdaya ayrılan makine ve yedek parçalar azalacaktır. 

 

Bu noktaya nasıl ulaşabilirsiniz? Veri toplamaya ve veriye göre hareket etmeye yatırım yapılmalıdır. 

Kendinize sormanız gereken ilk soru; "tesisinizi çalıştırmanın gerçekten maliyeti nedir?" olmalıdır. 

“Size en çok sorun çıkaran” makineleri belirlemeli ve makinelere odaklanarak en ideal çözümü bulana kadar çalışmalısınız. Temel bir sorunlu makine grubunu belirlemek ve düzeltmek, maliyette bir fark yaratmanıza, bir güven duygusu oluşturmanıza ve verimlilik ve üretkenlikte ölçülebilir kazançlar elde etmenize yardımcı olabilir. Bu makineler daha iyi durumda olduğunda, başka bir gruba geçebilirsiniz.

"Hassas bakım yöntemlerine ne kadar hakimsiniz?". Hassas bakım uygulamalarını biliyorlar ve anlıyor musunuz? Gerçek kök neden arıza analizleri yapabiliyor musunuz? Sadece makinelerde problem olduğunu bilmek yeterli değildir. Bir makinenin "neden" bir sorunu olduğunu araştırmak ve iyileştirmeler yapmak her zaman bir adım daha ileriye gitmeniz için yegane yoldur. 

Hassas bakım ve güvenilirlik odaklı bakım çalışmaları gerçekleştirmek için ekipmanlara yatırım yapmalısınız. Makinenin içinde neler olup bittiği hakkında ne kadar çok şey bilirseniz ve sorunları başlangıç aşamasındayken bulup çözmenin bir yoluna sahip olursanız, genellikle küçük bir onarım çalışması ile sorunu giderebilirsiniz. Titreşim analizi, lazer hizalama, yağ analizi, kızılötesi termografi, ultrasonik sızıntı testi, motor akımı analizi - tüm bu teknolojiler, ekipmanın kalitesi, verimliliği ve kullanım ömründe büyük bir fark yaratabilir.

Ekipmanınızın kalitesini, verimliliğini ve ömrünü artırmak için bir miktar  zaman ve para yatırımı yaparak, tesisiniz, ürünleriniz, çalışanlarınız ve en önemlisi dünyamız için farkedilebilir bir adım atmanızı sağlayabilir. 

Kestirimci bakım araçlarını kullanmak ve tesisinizde veriye dayalı kararlar almak yukarıda bahsettiğimiz gibi olumlu sonuçlar almanız için yegane yollardan biridir. Kestirimci bakım çalışmalarına başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, Kestirimci Bakım Danışmanlık hizmetleri sayfamızı inceleyebilir ve dilediğiniz zaman bizlerle iletişime geçebilirsiniz. 

Bu çalışma ACOEM USA tarafından yayınlanmış ve tarafımızca Türkçe'ye çevrilmiştir. Orjinal yayın için tıklayınız